Split
Sebrac
Vano
Kompas is een Noord-Hollands hiphop-collectief met rappers Split en Vano, bijgestaan door producer Sebrac, geinspireerd door oldschool boombap en 90s classics. Grootgebracht, en niet veel meer om handen dan het Purmerendse platteland, volbrengen de drie jongens dichtende woordkunst waarin conceptuele storytelling en tot de verbeelding sprekende symboliek centraal staat. Door middel van variërende flow, originele thema’s en snelle of langzame BPM’s daagt Kompas zich met elk project telkens opnieuw uit. Ergens in hun thematiek, tussen de regels door, klinkt hun grauwe, en met Hollands accent beladen stem als een reality check, dat zegt waar het op staat.
Over Kompas

Van oudsher beatmaker en producer; met zijn andere kijk op beatmaking tot tegenstelling van traditionele hiphop, wat vaak resulteerde in excentriek klinkende beats – maakte dat Kompas al vanaf het begin een unieke sound had. Niet altijd makkelijk, wisselende beatstructuur, snelheden, uiteenlopende BPM’s; Sebrac legde een uitdaging voor die met beide handen werd aangenomen. Naast beatmaker houdt Sebrac zich bezig met studio recording en pre-mix en master, social media PR en als ontwerper voor Kompas.

Over Kompas

Met zwaarbeladen stem vult Vano zijn verses met daadkrachtige flow, eentje waarbij je hoofd instinctief op mee deinst, eentje dat aanzet tot denken. Verhalende opbouw, kritisch reflecterend op de wereld om hem heen, en on stage een performer die je met ingewikkelde structuur nooit teleurstelt. In zijn lyrics neemt hij je mee naar een kijkje uit zijn ogen, hoe hij het ziet, wat hij ervan vindt en waarom hij zegt als hij zegt waar het op staat.

Over Kompas

Geen gebrek aan energie, geen tekort aan woorden – overal waar Split gaat brengt hij een stortregen van metaforen en symboliek met zich mee. Slimme tekststructuur, stiekeme referenties naar vroegere en toekomstige lyrics, als kleine easter eggs voor wie oplet, en een ware performer op stage. Door zijn interactieve en eensgezinde houding bouwt hij samen met het publiek de show. In zijn lyrics heeft hij het over zijn leven, over hoe hij daarop reflecteert, en over hoe hij ernaar kijkt, zonder schaamte, zonder gêne.