Lotte, Wiet & Banjo’s

Het verhaal speelt zich af op de denkbeeldige Lindelaan. Wanneer Vano verliefd wordt op Lotte, ontdekt hij al snel dat liefde meer inhoudt dan simpelweg samen zijn. Nadat hij door een ‘ongelukje’ in een boekenwinkel in de problemen komt met schulden, gaat het bergafwaarts met zijn leven. Een mysterieuze zwevende Karper maakt het er niet gemakkelijker op. Gelukkig staat Vano er niet alleen voor, zijn beste vriend Split blijkt ook te kampen met zwevende vissen.

Cowboy Billy Boem

Kompas neemt je mee in het leven van Cowboy Billie Boem, een man gevormd door het wilde westen, op zoek naar een nieuw leven achter de horizon. Zijn droom is Hollywood, en die gaat hij achterna – maar eenmaal daar, is de cowboy die hij is, niet de cowboy die ze in een schijnwerpers zien staan. Zelfs als de echtheid van het leven voor je neus staat, kiest men ervoor de roze bril op te houden. Terug naar het wilde westen keert Cowboy Billie Boem, waar het westen te west is, waar het wilde te wild is, waar het leven te echt is.

Kushlove

Wil je smoken? Wil je een pof, een trek, een haaltje? Laat je ontfermen door de omarming van de Kush, de warmte en de sereniteit, zoals dat voor ons al lang geen geheim meer is. Je komt op ideeën, op nieuwe en op die al een tijdje sudderen, je zorgen vallen weg. On the spot gemaakt door beatmaker Melle, zoals ook een hoop toppen on the spot werden gekraakt. Sit back, relax, pof, puff, en geniet van de love van de Kush.

Rh=rt

Geven en nemen. Actie en reactie. Vraag en aanbod. Over en weer, heen en terug, op papier een eenvoudige tweerichtingsweg, maar in werkelijkheid een minder op zichzelf staande vanzelfsprekendheid. Alleen als we het hardop blijven zeggen verdwijnt het niet naar de achtergrond. In goede tijden mag het fluisterend, in moeilijke tijden luidkeels, elke stem verstaanbaar, zelfs wanneer achter slot en grendel. Respect is respect, over en weer, heen en terug.

Trickledown

Het staat vast: de rijken worden rijker, groeien tot ze de top bereiken, en delen daar de lakens uit. Als welvaart een boom zou zijn, een boom dat bloeit in het hoogste zonlicht, een boom dat boven alle anderen uitsteekt – dan staat beneden iedereen klaar met een heggenschaar. Kompas wilt al zijn takken behouden. Wilt vrij zijn in welke richting hij groeit, bepaalt zijn eigen shine, geen bloemknoppen in andermans vazen. King of the hill. Voor bloeien maar niet snoeien bestaat er overigens een woord: wild.

Onze Zee

De oorsprong van het thema waar het album Piraat en Zeerover EP omheen is gebouwd ligt in deze track. Wat als een eenvoudige uitspraak begint (“Laat je vlag zien!”), groeit uit tot een wereld op zee, als symboliek voor het hedendaagse. De als oudst bestaande track (ruim 9 jaar) heeft de charme van een beginnende Kompas, dat zich later uitpakt tot de basis van een nieuwe Kompas.

Stedelijke benen

Ook piraten zetten weleens voet aan wal. Je kijkt door de ogen van een zeeman die onwennig op vaste land staat, onwennig de landrotten gadeslaat, onwennig als hij ziet hoe de maatschappij kettingen om de voeten van de mensen heeft gelegd. Het is een nummer over vrijheid, het verlangen naar vrij zijn, en diens realisatie dat het niet zo makkelijk is als men het doet klinken.

Zeeliederen

Vrouwelijk schoon op het schip is een schaars goed. Maandenlange zilte wind, gure stormen, klamme handen, snakt ieder naar een hint van liefde. Maar dat eenmaal gevonden zorgt voor problemen als er weer uitgevaren moet worden. Gebroken harten, kortstondige liefdes, en tranen langs de kade als het schip de haven weer verlaat. Wat er ook gebeurt, hoe groot ook het verlangen – de zee zal altijd blijven roepen.

Seizoensgebonden

Een ode aan de jaargetijden, hoe ze elk met een eigen persoonlijkheid hun invloed uitoefenen op het leven aan boord, hoe ze onbekommerd komen en gaan, jaar in en jaar uit. Zoals zij in cirkels gaan, lijkt ook de wereld vanachter het schipsroer hetzelfde rondje te varen.

Dekrappers

Een mixture van rijmschema’s; in de track Dekrappers varieert het tussen de vier-om-vier bars, line voor line, en hele zestiens. De dynamiek en structuur van de vocals slingert je gaandeweg het nummer genadeloos heen en weer, als een schip in een storm.

Verzopen hout (interlude)

Een interlude van een zwoele zomeravond waarop tot laat de flessen rum ondersteboven worden gehouden. Er wordt gekaart, er wordt gedobbeld, er wordt gezopen en gedronken – maar ergens op de achtergrond klinkt iets. Heeft de dekschrobber, de dwaze dweil, meer in zich dan alleen schrobben?

Dekschrobber’s grote schoonmaak

Dekschrobber’s rijm is opgemerkt en uitgedaagd voor een oldschool vier-om-vier bars. Hopelijk kan hij zich aan de tel houden…

W.A.T

Niemand is beter dan een piraat. Deze track is een benadrukking van het ruige rock ’n roll leven van iemand die zijn tijd verdrijft aan rooftochten op zee, classic teksten vol geromantiseerde zelfverheerlijking, dubbel rijm, hoofd knikkende flow. Opzwepend, alsof er iets staat te gebeuren.

EENENZEVENTIGPROCENT

Ze mogen het allemaal hebben. Steden, straten, hoods en ghetto’s – want zolang de wereld voor eenenzeventig procent uit de water bestaat, claimen piraat en zeerover de grootste buit van allen. Lines komen rauw op je dak vallen, punches bij elke hook; er is altijd een baas boven baas, en in dit geval is dat de zee boven land.

Windstil ft RuttieRut

Storm, op land achtergelaten liefde, plunderingen op nieuwe continenten, mannen verloren als kannonvoer, blaren van de hitte of frostbite van de kou – niets is zo belangrijk als het meest dierbare: de wind. Als zij gaat liggen, pauzeert het leven. Een tekst vol zelfreflectie, nostalgie, twijfel, terug naar de tijd voordat ze voor het leven kozen op de ruige zee – dezelfde zee die er nu zo kalm bij ligt.

 

Vereenigde Oostindisch Compagnie (Bonustrack)

Ga je mee met de VOC? In tijden dat de dekschrobber nog op de VOC zat en droomde over een beter leven, een vrij leven, met geluk en vrouwen en schatkisten vol goud – een leven waar hij de touwtjes in eigen handen kon hebben… Het leven dat hij kreeg toen piraat en zeerover hem tegemoet kwamen varen. Een verhalend spoken word monoloog, een bonustrack als waar epiloog.